Het Mediterraan Draaigatje is een kleine, donkerbruine tot zwarte mierensoort die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Ze zijn vermoedelijk meegereisd met planten uit Zuid-Europa en hebben zich hier goed weten aan te passen. Ze lijken op het eerste gezicht sterk op de mieren die je in huis, de tuin en keuken tegenkomt. Het is echter moeilijk om ze met het blote oog te onderscheiden. Je kunt ze herkennen aan hun gedrag. Wat opvalt, is hun grote aantal en de hoeveelheid "troep" die ze maken in vergelijking met de mieren die je gewend bent. Mieren verplaatsen zand, vooral wanneer er een bruidsvlucht plaatsvindt. Mieren met vleugels komen dan naar de oppervlakte en passen bestaande gaten aan hun formaat aan. Dit resulteert in veel zand op de bestrating. Bij Nederlandse mieren is dit al aanzienlijk, maar bij het Mediterraan Draaigatje nog meer. Een typisch kenmerk van het Draaigatje zijn hoopjes die lijken op mini-vulkaantjes met een krater.
Effect op de omgeving
De aanwezigheid van het Mediterraan Draaigatje kan invloed hebben op zowel mensen als dieren in de leefomgeving. Hoe groter de kolonie, hoe groter de impact. Enkele opvallende zaken zijn:
- De mieren ondermijnen bestrating, waardoor deze kan verzakken.
- Lokale planten en dieren kunnen negatieve effecten ondervinden van de aanwezigheid van deze mieren (biodiversiteit).
- De mieren kunnen bijten en een irriterende afweerstof achterlaten in de bijtwond.
- Ze kunnen binnendringen in huizen op zoek naar voedsel en warme plekjes. Soms nestelen ze zich zelfs in elektrische apparaten.
Bepalen of jij te maken hebt met een Mediterraans Draaigatje
Verdenk je het Mediterraan Draaigatje? Als je vermoedt dat deze mierensoort aanwezig is in jouw directe omgeving, vragen we je vriendelijk om enkele mieren op te sturen naar het KAD. Zij kunnen dan bepalen of het daadwerkelijk om het Mediterraan Draaigatje gaat. Dit is gratis! Vang ze in een potje of gebruik plakband en stuur ze op naar KAD.
Als blijkt dat het inderdaad het Draaigatje is, verzoeken we je contact op te nemen met de gemeente. Stuur alsjeblieft de onderzoeksresultaten op.
Update 18 april 2025
De eerste ronde bestrijding heeft plaatsgevonden. Dit jaar zetten wij elke ronde de parasitaire aaltjes in (nematoden). We willen de kolonies een nekslag aanbrengen. Vooralsnog zijn de temperaturen nog laag. Dat betekent dat de mierenactiviteit – uitzonderingen daargelaten – nog niet hoog is.
Om een volledig beeld te krijgen, start Kennis- en Adviescentrum voor de volgende ronde uit een inventarisatie. Van belang is dat de temperaturen overdag gemiddeld boven de 15 graden liggen. De volgende ronde staat gepland in week 20 (12 tot en met 16 mei).
Update 25 maart 2025
“In 2023 werd in Warmond het mediterraan draaigatje ontdekt. Deze miersoort zat op gemeentegrond en privéterrein. Hoewel de overheid niet verplicht is om deze mieren te bestrijden, besloot de gemeente in 2024 toch actie te ondernemen. Dit was vanwege de schade aan de openbare ruimte, de overlast voor bewoners en de bedreiging van de biodiversiteit.
De bestrijding begon in mei 2024, na een onderzoek en het maken van een plan door het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Na één seizoen bestrijden, is de kolonie bijna voor twee derde verminderd.
Het jaarrapport van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen liet zien dat er meer actie nodig is. Het advies was om door te gaan met het monitoren van de verspreiding, actieve bestrijding en het beschermen van inheemse mieren.
De gemeente heeft besloten om de bestrijding voort te zetten.